top of page

MI A GRÁNIT?

Gránit
Nagy nyomás alatt megszilárdult mélységi magmás kőzet. Szabad szemmel is megkülönböztethető, durva szemcsés ásványkristályokból álló rendkívül kemény kőzet. Keménysége miatt igen nehezen feldolgozható. Az embert csodálattal tölti el, ahogy a csiszolás során egy homogén felületből fokozatosan megmutatkozik egyedülálló mintázata és a matt kőből egy fantasztikusan fénylő anyag születik. Megmunkálása után, rendkívül jól tűri az időjárás viszontagságát, fényét csiszolása után szinte örökre megőrzi. Időállósága és szépsége miatt síremlékek késztésére a legalkalmasabb anyag.  Mintázata és színe származási helyétől függően igen sokféle lehet, melyből bemutatunk néhányat.

Márvány
A gránit mellett a legismertebb díszítőkövünk. Ez a nemes anyag a tömött mészkőből keletkezik, úgy hogy a kőzettömeg  hőmérséklete és/vagy nyomása lényegesen megnövekszik. Kémiai összetétele a mészkőhöz képest nem változik jelentősen. A különbség, az hogy a magasabb energia szint elősegíti a nagyobb kristályok képződését, a márványban nagyobb gyakran sokmilliméteres méretű kalcitkristályok figyelhetők meg. Létezik vörös, szürke, fehér, karrarai és még számtalan változata. A márvány eleganciája és időtállósága évezredek óta ismert az emberiség előtt. Az anyag neve elsőként Homérosz írásaiban tűnik fel, ahol ógörögül marmarosz elnevezéssel illeti a szerző a fényezhető kőanyagot. A „csillogó fénylő felület” jelentést két természeti jelenség őrzi: a Márvány-tenger, és ez a hideg tónusokban ragyogó kőzet. A gránittal ellentétben az időjárás viszontagságait kevésbé jól tűri (fényét veszti).

Mészkő
A tömött mészkő üledékes kőzet, mely általában nagyobb tömegű állóvizekben eredetileg laza formában, mésziszap-szemcséket, ősmaradvány- töredékes, valamint más törmelékes szemcséket magába foglalva ülepedik le. Eme, kezdetben nagyon hézagos üledéket, a mésziszapot, durva mészkövet a folyamatosan rárakodó újabb és újabb üledéktömegek tömörítették és végül egy csak kisé hézagos, tömött kőzet alakult ki. A mészkő bizonyos mértékig fényezhető, de a fény a kőzet belsejébe nem tud úgy behatolni mint a gránitba, így fényét elveszti. Az időjárás viszontagságait kevésbé jól tűri. A szennyeződés az anyagba szűrődik be, ezért hamar koszolódik, és korán elrepedhet.

sírkőkép.jpg
bottom of page